Edit Content
Rehla’s main goal is to provide comfort and companionship to tourists doing the Hajj and Umrah. Rehla is more than just a skincare product; it represents the balance between worship and beauty, as well as the pursuit of perfection in religious practice.Rehla is a great option for anyone looking for safe and halal skincare products because it offers a comprehensive solution that combines beauty, health, and spirituality in a single product.

7 PUNCA KENAPA KULIT BOLEH JADI KERING DAN KUSAM

Kulit kusam adalah kulit yang ada padanya sel-sel kulit mati. Kulit kita akan berganti setiap 28 hari. Sel kulit mati ini terjadi apabila tubuh kekurangan protein untuk menyingkirkan sel mati tersebut. Bila itu terjadi, sel kulit mati akan semakin menebal dan menyebabkan wajah nampak gelap dan berminyak dan kulit kelihatan tak bermaya serta kusam. Sekarang persoalannya apa punca terjadinya kulit kering dan kusam?

1. Tekanan

Tekanan adalah satu gangguan psikologi yang sering menyerang siapa saja. Tekanan emosi boleh memberi tekanan kepada sel-sel kulit terutama di wajah. Atas sebab itu orang yang selalu menghadapi tekanan nampak lebih tua dari usia yang sebenar. Bukan itu sahaja malah boleh menyebabkan keluarnya jerawat di kulit wajah.

2. AMALAN PEMAKANAN YANG KURANG SIHAT

Makanan yang lebih berminyak, yang lebih gula dan garam, yang mengandungi bahan pengawet dan banyak lagi kandungan yang tidak memberi khasiat kepada badan. Cara pemakanan yang tidak teratur juga boleh mempengaruhi kulit menjadi kering dan kusam.

3. KESAN SINAR UV

Terdedah secara terus dan lama kepada sinaran matahari boleh menjadikan kulit menjadi kering dan kusa mini kerana dalam sinaran matahari mengandungi sinaran UV yang boleh menyerebabkan kulit gelap dan terbakar.

4. KURANG TIDUR

Tujuan tidur adalah untuk merehatkan badan agar boleh dapatkan semula tenaga. Tidur yang tidak mencukupi dan jadual tidur yang tidak sekata boleh menyebabkan kulit jadi tidak sihat, kusam, kering dan tidak bermaya. Waktu tidur yang baik adalah dalam lingkungan 6-7 jam.

5. AMALAN MEROKOK

Amalan merokok boleh mematikan sel-sel kulit. Sebab perokok ini wajahnya nampak keras dan berkedut. Merokok bukan sahaja tidak baik untuk kesihatan malah untuk kulit juga.

6. NAIK TURUN BERAT BADAN SECARA MENDADAK

Ramai yang nak kurus cepat jadi mereka mengambil ubat cepat kurus. Ini juga boleh menyebabkan wajah kelihatan kusam dan tidak bermaya, mudah berkedut, kelihatan tua dan kurang seri.

7. KESAN SAMPINGAN DARI KOSMETIK

Bagi mereka yang sering menggunakan solekan dari kosmetik yang tidak pasti kandungan bahan kimianya, boleh menyebabkan matinya sel-sel kulit dan ini menyebabkan timbulnya masalah-masalah kulit seperti :

BAGAIMANA PRODUK REHLA BOLEH ATASI PUNCA-PUNCA KULIT KUSAM DI ATAS ?

Rehla merupakan produk penjagaan kulit halal yang berasaskan air, tidak memiliki bahan kimia yang berbahaya, tidak memiliki pewangi yang dapat merosakkan kulit dan memiliki sifat menghidrat, melembap, menyegar dan berkhasiat tinggi. Memiliki khasiat tinggi dari bahan-bahan semulajadi seperti enzim nenas (bromelain), minyak argan, minyak kelapa dara dan minyak biji bunga matahari yang halal khusus untuk membantu mengatasi masalah kulit kering, kusam dan lain-lain masalah kulit. Mari kita lihat bagaimana Produk rawatan dan penjagaan kulit Rehla boleh bantu atasi punca-punca masalah kulit kusam seperti di atas.


1. Produk Rehla memiliki sifat ‘hydrating’ bermaksud memastikan kulit mengandungi kandungan air yang stabil untuk menegangkan kulit dan mengelak kulit dari kekeringan. Berasaskan air dan kesemua jenis minyak yang digunakan amat mudah menyerap ke dalam kulit menjadikan Rehla satu produk yang boleh mengurangkan tekanan pada kulit.           


2. Produk Rehla bersifat melembap. Khasiat-khasiat dari minyak argan, minyak kelapa dan minyak biji bunga matahari yang mudah terserap ke dalam kulit maka ianya bukan sahaja dapat melembapkan kulit hingga ke dalam malah membantu mengurangkan tekanan pada kulit.       

3. Produk Rehla ini memiliki pelbagai khasiat tinggi untuk kulit. Vitamin E, Vitamin C, Vitamin A, Vitamin D, Vitamin K, enzim bromelain, lecithin dan banyak lagi bukan sahaja menyihatkan dan mencantikkan kulit malah memberi kekuatan dan menghilangkan tekanan pada kulit. Juga dapat merawat pelbagai masalah kulit wajah.     


4. Pelindung kulit dari sinar UV oleh Rehla memiliki perlindungan SPF50. Nilai perlindungan yang tinggi Namun bahan pelindungnya tidak memiliki sifat merosakkan kulit.          


5. Penggunaan serum rawatan Rehla bersama dengan produk-produk penjagaan kulit Rehla patut digunakan oleh mereka yang sibuk sehingga memiliki kurang masa tidur. Salah satu tanda kurang tidur adalah timbulnya hitam pada sekeliling mata. Maka gunakan serum padanya.          


6. Produk Rehla adalah selamat dari bahan-bahan kimia yang berbahaya untuk kulit. Tidak mengandungi alkohol, wangian, Paraben, SLS dan SLEs . 100% SELAMAT DERMATOLOGI DILULUSKAN oleh KKM dan NPRA. Bermakna ianya tidak memberi kesan-kesan sampingan kepada kulit.           


Berminat untuk rawat kulit wajah anda dengan produk rawatan dan penjagaan kulit Rehla? Untuk lihat lebih lagi tentang produk rawatan dan penjagaan kulit Rehla boleh klik terus ke https://www.rehlaglobal.com.

No Comments

Post A Comment