Edit Content
Rehla’s main goal is to provide comfort and companionship to tourists doing the Hajj and Umrah. Rehla is more than just a skincare product; it represents the balance between worship and beauty, as well as the pursuit of perfection in religious practice.Rehla is a great option for anyone looking for safe and halal skincare products because it offers a comprehensive solution that combines beauty, health, and spirituality in a single product.

MUKA RASA PEDIH / PANAS SELEPAS GUNA SKINCARE?

Pernah tak bila korang pakai toner ke moisturizer ke sunscreen ke, lepastu rasa pedih atau panas?

Hari ni akak nak share sedikit antara punca-punca kenapa kulit rasa panas atau pedih bila pakai sesuatu produk.

1. Mengandungi ‘active ingredients’.

‘Active ingredients’ adalah bahan kimia yang terdapat di dalam sesuatu produk kecantikan dan berfungsi untuk mengatasi sesuatu masalah kulit wajah.

Contoh active ingredients seperti:

1. Niacinamide

2. Alpha Hydroxy Acid (AHAs)

3. Beta Hydroxy Acid (Salicylic Acid)

4. Retinol

5.Vitamin C

Peratusan ‘active ingredient’ yang tinggi menyebabkan kulit rasa panas atau pedih. Solution nya korg boleh tukar kepada product yang mempunyai paratusan ‘active ingredient’ yang lebih rendah. Di ingatkan kalau nak try guna product yang mengandungi ‘active ingredients’ make sure basic skincare routine korg dah kukuh, kalau belum kukuh please stop using it. 

2. Mengandungi ‘irritating ingredients’.

Contoh ‘irritating ingredients’ seperti:

1. Alcohol

2. Fragrance

3. Essential oils

4. Menthol

Kalau kulit korang jenis sensitive please avoid using skincare yang mengandungi bahan-bahan di atas. Alternative terbaik adalah menggunakan natural based product. Di sini akak nak recommend produk REHLA. Produk REHLA diformulasi daripada bahan semulajadi dan sesuai untuk semua jenis kulit. 

3. Skin barrier rosak

Skin barrier boleh rosak sekiranya kita menggunakan produk yang salah. Skin barrier yang rosak boleh menyebabkan kulit kita tak mampu untuk menapis bahan kimia yang diserap masuk, itu yang menyebabkan kulit rasa pedih dan panas. Sekiranya skin barrier korg rosak step yang paling penting adalah korg kene betulkan balik skin barrier. Selepas skin barrier korg dah ok baru try guna semula produk tu tapi kalau xok jugak still rasa panas dan pedih, please stop using it.

Kesimpulannya apabila menggunakan apa-apa skincare kulit muka kita tak sepatutnya rasa pedih atau panas.

Layari https://www.rehlaglobal.com untuk ketahui lebih lanjut berkenaan produk REHLA.

No Comments

Post A Comment